Het zal je niet ontgaan zijn: we zitten opnieuw in een avond lockdown, wat wederom grote gevolgen heeft voor de Nederlandse ondernemers. Daarom breidt het kabinet het coronasteunpakket uit. In dit artikel vatten we de extra steunmaatregelen samen.

NOW

Voor ondernemers die minstens 20% omzetverlies ervaren door de coronacrisis kunnen voor november en december NOW 5 aanvragen. Deze regeling is bedoeld om personeel door te kunnen betalen en medewerkers te behouden. NOW 5 vergoedt ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

De voorwaarden voor NOW 5 zijn nagenoeg gelijk aan die van NOW 4. Het vergoedingstarief is ook nu weer 85%. De overheid streeft ernaar om ondernemers in december nog een subsidieaanvraag te kunnen laten doen. Ben je startende ondernemer en ben je voor 30 september 2021 begonnen? Dan kun je een voorschot aanvragen voor de NOW 5 subsidie.

TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten)

Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten krijgt een uitbreiding. Voor het laatste kwartaal van dit jaar wordt het subsidiepercentage verhoogd van 85% naar 100%. Hier kunnen ondernemers gebruik van maken wanneer ze 30% omzetverlies of meer ervaren ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020. Het maximale subsidiebedrag voor mkb-ondernemers wordt €550.000 en voor niet mkb-ondernemers €600.000.

Belastingmaatregelen

Ondernemers krijgen belastinguitstel tot eind dit jaar. Heb je nog nooit eerder uitstel gevraagd of heb je al schulden afgelost? Dan kun je nu alsnog uitstel aanvragen. Hieronder vallen ook de kwartaalaangiftes over eind 2021 die normaal gesproken in januari 2022 worden betaald. De invorderingsrente blijft een half jaar langer op 0,01%. Daarna verhoogt de Belastingdienst de rente stapsgewijs tot 4%.

Overige steun

  • Voor de culturele en creatieve sector maakt het kabinet 68 miljoen euro vrij tot eind dit jaar;
  • Voor de amateursport worden eerdere compensatieregelingen opnieuw geopend om de vaste lasten en huurkosten te compenseren. Daarnaast krijgen gemeenten de optie om ijsbanen en zwembaden te ondersteunen.
  • De topsport kan gebruik maken van de reguliere TVL en NOW.

Meer weten?

Kijk dan eens op de website van Rijksoverheid. Kunnen we je ergens mee helpen? Neem dan gerust contact op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 055 579 1170. Ook kun je een e-mail sturen naar info@verseput.nl. We helpen je graag op weg!

 

Bron: www.rijksoverheid.nl