Ondernemers kunnen hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) nog tot 27 maart 2022 registreren in het UBO register. We herinneren je hieraan, omdat KVK meldt dat een groot deel van de organisaties dit tot op heden nog niet heeft gedaan.

Hoe werkt de UBO-opgave?

Bestond je organisatie al voor 27 september 2020? Kijk dan op de website van KVK of je je UBO’s moet inschrijven. Dit hangt af van de rechtsvorm. Daarna doet de tekenbevoegde van je organisatie de UBO-opgave. Ook kun je een notaris vragen dit te doen. Door UBO’s in te schrijven zorgen we gezamenlijk voor een gezond ondernemersklimaat en voorkomen we witwassen en het financieren van terrorisme in Europa.

Waarom is het belangrijk om in te schrijven in het UBO-register?

Door UBO’s in te schrijven zorgen we gezamenlijk voor een gezond ondernemersklimaat en voorkomen we witwassen en het financieren van terrorisme in Europa. Het UBO-register helpt hierbij omdat het transparantie geeft in organisaties. UBO staat voor Ultimate Benificial Owner, kortom de ‘uiteindelijke belanghebbende’ van de organisatie. Organisaties die je nodig hebt voor je bedrijfsvoering zoals banken en juridische dienstverleners zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Zo kunnen zij vaststellen met wie ze zaken doen.

Sancties bij onjuist registreren

Als je de UBO’s niet of onjuist inschrijft, zijn hier sancties aan verbonden. Dit wordt namelijk gezien als een economisch delict. Bureau Economische Handhaving (BEH) ontvangt van de KVK alle informatie van organisaties waarvan de UBO’s na 27 maart 2022 niet zijn ingeschreven en zal handhavend optreden. Uiteindelijk kan dit leiden tot een taakstraf, een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden. Zorg er dus voor dat je deze plicht tijdig nakomt.

Meer weten?

Kijk op deze UBO-pagina van de KVK of neem contact op met één van onze specialisten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 055 579 1170. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@verseput.nl. We helpen u graag op weg.

 

Bron: kvk.nl