Sinds afgelopen zondag verkeert Nederland weer in een harde lockdown. Ondernemers worden wederom flink op de proef gesteld om hun bedrijf staande te houden. Daarom heeft het kabinet besloten om het economisch steunpakket nog zeker tot eind maart 2022 te verlengen. In dit artikel vatten we de belangrijkste steunmaatregelen voor ondernemers samen. 

NOW

Ook voor de maanden januari, februari en maart 2022 kunnen werkgevers de NOW regeling aanvragen zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen. Inmiddels spreekt men van NOW 6 en deze ligt op hetzelfde niveau als NOW 5 die op dit moment aangevraagd kan worden. Voorwaarde is dat een werkgever minimaal 20% omzetverlies moet ervaren. Het vergoedingspercentage blijft 85%. De exacte voorwaarden worden in januari bekend gemaakt door het kabinet.

TVL

Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten is verlengd t/m maart 2022. De voorwaarden zijn gelijk aan die van de huidige TVL. Ondernemers kunnen gebruik maken van deze tegemoetkoming als ze meer dan 30% omzetverlies lijden en het maximale subsidiepercentage blijft 100%.

ZZP

Voor zelfstandigen ziet de steun er iets anders uit. De TOZO, die voorheen werd ingevoerd om de zelfstandigen snel van bijstand te voorzien, is wegens de afgenomen aantallen weer de reguliere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) geworden. De voorwaarden zijn deels versoepeld. Er geldt nu geen vermogenstoets en ook kunnen zelfstandigen de bijstand met terugwerkende kracht aanvragen. Ook deze steun is met drie maanden verlengd t/m maart 2022.

Belastingmaatregelen

Eerder werd het belastinguitstel voor ondernemers al verlengd t/m 31 januari 2022. In januari beslist het kabinet of er opnieuw verlenging nodig is. Andere belastingmaatregelen lopen wel per 31 december af, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en betaalpauze voor hypotheken.

Hulp nodig?

Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 055 579 1170. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@verseput.nl. We helpen u graag op weg!

Bron: Rijksoverheid