De Belastingdienst stuurt een dezer dagen een brief naar belastingplichtigen over het opleggen van definitieve aanslagen IB/PH 2021. De brief gaat over aangiften met overige bezittingen in box 3. De aanslagen zijn tot op heden aangehouden, maar de Belastingdienst moet die aanslagen nu wel opleggen omdat anders de termijn van drie jaar waarin IB/PH-aanslagen moeten zijn opgelegd verstrijkt.

Voor de goede orde, de brief wordt alleen verstuurd naar belastingplichtigen die niet onder een (becon)uitstelregeling vallen. Voor belastingplichtigen die wel uitstel van indiening hebben gekregen, verloopt de termijn voor het opleggen van de definitieve aanslag na 31 december 2024. Daar heeft de Belastingdienst dus meer tijd voor het opleggen van de definitieve aanslag.

In de brief is de volgende zin opgenomen: “Als blijkt dat u te veel belasting hebt betaald, dan krijgt u het te veel betaalde bedrag terug”. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat geen bezwaar tegen de aanslag hoeft te worden aangetekend als het werkelijk rendement lager is dan het forfaitair rendement in box 3.

Wij zijn evenwel een andere mening toegedaan en adviseren om toch ter meerdere zekerheid namens belastingplichtigen een kort gemotiveerd bezwaar aan te tekenen, omdat later kan blijken dat de Belastingdienst het begrip ‘werkelijk rendement’ niet geheel correct uitlegt. En als geen formeel bezwaar is aangetekend, zijn de rechten van cliënten kleiner dan als wel bezwaar is aangetekend.

Let echter op, kijk wel eerst naar het belang dat met een eventueel bezwaar gemoeid is. Als het bezwaar klein is, wegen de moeite en de kosten van het indienen van bezwaar niet op tegen de hoogte van de maximale belastingteruggaaf. Na overleg met cliënt dient dan te worden afgezien van het instellen van bezwaar.

Als sjabloon voor een bezwaarschrift kun je bijlage 6 hanteren van de praktijknotitie “Box 3: wanneer wel of niet actie ondernemen” die eerder door NOAB verspreid is. Daarbij hoeft nog niet per se een berekening van het werkelijk rendement te worden toegevoegd, maar verdient wel aanbeveling zodat de Belastingdienst hierop concreet moet reageren.

Vragen? Ons team staat voor u klaar!