Nederlanders die een inkomen hebben dat in box 3 valt, moeten dit in de belastingaangifte over het afgelopen jaar voorlopig nog op de oude manier invullen. Dit ondanks een uitspraak van de Hoge Raad, waarin de rechter gehakt maakt van de regels. De fiscus meldt wel voorlopig geen definitieve aanslag op te leggen.

Vanaf dinsdag moeten ruim acht miljoen particulieren en ondernemers weer belastingaangifte doen over het afgelopen jaar. Een heikel punt daarin is box 3, waarin inkomsten uit bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen vallen.

De fiscus ging tot vorig jaar uit van een fictief rendement uit bijvoorbeeld sparen en beleggen. Maar volgens velen was dat fictieve rendement veel te hoog. Hierdoor betaalden veel mensen meer belasting dan wanneer hun werkelijke inkomsten uit sparen en beleggen zouden zijn belast. Ze stapten naar de rechter en die gaf de bezwaarmakers eind vorig jaar gelijk.

Meer duidelijkheid volgt in mei

Het nieuwe kabinet weet nog niet hoe het moet omgaan met die rechterlijke uitspraak. Daarover moet in mei duidelijkheid komen. Maar de fiscus wil daar niet op wachten. Nederlanders met een inkomen in box 3 – dat zijn er volgens schattingen zo’n twee miljoen – moeten daarom nu toch al aangifte doen, en volgens de oude regels.

Als straks duidelijk is hoe het kabinet omgaat met de uitspraak van de Hoge Raad, wordt bepaald hoeveel belasting de spaarders en beleggers werkelijk moeten betalen. Daarna volgt pas een definitieve aanslag. Ook bij de voorlopige aanslag voor 2022 wordt nog geen rekening gehouden met de rechterlijke uitspraak.

Hulp nodig?

Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 055 579 1170. Ook kun je een e-mail sturen naar info@verseput.nl. We helpen je graag op weg!

Bron: nu.nl