Toeslagen over 2021 kunnen tot en met 1 september 2022 nog worden aangevraagd. Dit kan gemakkelijk via ‘Mijn Toeslagen’ op de website van de belastingdienst worden aangevraagd.

Recht op huur- en zorgtoeslag
Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht op huur- en/of zorgtoeslag over 2021 heeft dit nog niet aangevraagd en laat geld liggen. Deze toeslagen zijn bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Nieuw, ten aanzien van vorig jaar, is dat mensen onverwachts recht op toeslag hebben, bijvoorbeeld:

  • Omdat iemand 18 jaar is geworden en niet weet dat er zorgtoeslag kan worden aangevraagd;
  • Omdat iemand op zichzelf is gaan wonen;
  • Omdat iemand gescheiden of uit elkaar is en nu in een huurhuis woont;
  • Omdat iemand voor het eerst AOW ontving en het inkomen hierdoor veranderde;
  • Door het overlijden van een partner.

Zelfstandig Ondernemers in Corona tijd

Zelfstandig ondernemers die in 2021 minder inkomen hadden door bijvoorbeeld corona, hebben mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag. De overheid gaat namelijk uit van het toestingsinkomen, dit is het inkomen na aftrek van de ondernemersaftrekposten. Het kan daardoor zo zijn dat het inkomen voor de berekening van de toeslagen lager is dan gedacht. Daarnaast was er ook een versoepeling van het urencriterium geldig, waardoor zelfstandig ondernemers eventueel ook recht kunnen hebben op huur- of zorgtoeslag.

Let op! Voor klanten van Verseput die in onze uitstelregeling zitten kan huur- of zorgtoeslag nog worden aangevraagd tot de datum waarop het uitstel afloopt. Zolang de aangifte nog niet is gedaan is dat volgens ons uitstel 1 mei 2023.