Duizenden Nederlanders kunnen niet meer bij hun belangrijke foto’s en documenten door de ransomware GandCrab. Het gijzelvirus verspreidt zich in een rap tempo, en pas als slachtoffers het losgeld van ruim 1000 euro betalen krijgen ze weer toegang tot hun computer.

Wat is ransomware eigenlijk

Ransomware is een chantagemethode op internet. Het werkt als een ‘gijzeling van de computer’. De computer wordt geblokkeerd en je kunt er niets meer mee. Het is malware (=schadelijke software) waarmee criminelen proberen om je ‘losgeld’ te laten betalen om ervan af te komen.
GandCrab gijzelt de computer, zet alle bestanden op slot en vraagt het slachtoffer ruim 1000 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot de bestanden. Je hebt twee dagen de tijd om te betalen. Daarna wordt het bedrag verdubbeld. De betaling vindt plaats via de cryptocurrencies Bitcoin of Dash.GandCrab gijzelt al sinds begin van dit jaar Windows-computers, maar de afgelopen twee maanden zien cybersecuritybedrijven een ‘enorme stijging’ in het aantal Nederlandse infecties.

De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook stoppen criminelen de ransomware in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden. Het slachtoffer denkt gratis een betaald programma te downloaden, maar tijdens de installatie worden alle bestanden gegijzeld.

Populariteit neemt toe

De GandCrab-ransomware is populair onder criminelen. Je kunt de malware huren en dan zelf verspreiden. Een deel van het buitgemaakte losgeld gaat naar de oorspronkelijke makers of onderhouders van de ransomware, de rest mag je zelf houden. GandCrab wordt door zijn populariteit actief doorontwikkeld zodat de ransomware virusscanners blijft omzeilen.

Hoe voorkom je besmetting?

De verwachting is dat de komende tijd meer Nederlandse computers worden gegijzeld door GandCrab. Het is belangrijk om de updates voor je besturingssysteem te installeren en goed op te letten welke bestanden je op jouw computer opent.

Maar dat is volgens experts niet genoeg. De belangrijkste bescherming tegen ransomware is het maken van een backup van je belangrijkste bestanden. Mocht het dan onverhoopt toch fout gaan, zijn je foto’s en documenten in ieder geval veilig. Je kunt daarna altijd Windows weer installeren en opnieuw beginnen.

  • Download en installeer de benodigde updates.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) en veilige websites.
  • Gebruik een goed wachtwoord van minimaal 8 tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin.
  • Maak een back-up van jouw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit jouw inlog- of pincode af.