De Belastingdienst verlangt ten onrechte 6% overdrachtsbelasting bij de aankoop van woningen die een andere bestemming hebben gekregen. De fiscus moet het verlaagde tarief van 2% gebruiken als een pand is gebouwd als woning en daar de kenmerken nog van heeft.


Tot dat oordeel komt de Hoge Raad in vier zaken waarin belastingplichtigen bezwaar maakten tegen de heffing van 6% overdrachtsbelasting. De arresten van de hoogste rechter zijn bepalend voor talrijke rechtszaken die sinds 2012 tegen de fiscus worden gevoerd over toepassing van het juiste tarief in de overdrachtsbelasting. In 2012 werd het tarief voor woningen structureel verlaagd naar 2%, terwijl het tarief voor niet-woningen ongewijzigd 6% bleef.

“Heeft u in 2012 of later een bedrijfspand gekocht, dat voorheen in gebruik was als woonhuis en is bij de aankoop 6% overdrachtsbelasting betaald, dan heeft u wellicht 4% te veel betaald!”

Omgebouwde woningen

In de zaak ging het om een boerderij en een stadsvilla die zijn omgebouwd tot kantoor, een woonhuis waarin een tandartspraktijk is gevestigd en een pand dat is gebouwd als hospice. De drie eerstgenoemde panden zijn als woning gebouwd en kunnen met beperkte aanpassingen die bestemming ook weer krijgen. Volgens de Raad is dat het objectieve criterium voor het verlaagde tarief van 2%. De hospice daarentegen is een verzorgingsinstelling en geen woning. Dat de stichting die als woonunits verhuurt en geen professionele thuis- of medische zorg aanbiedt aan terminaal zieken, doet daar niets aan af volgens de Raad.

Als u een kantoorpand koopt, betaalt u 6% overdrachtsbelasting. Voor een woning betaalt u slechts 2%, maar wat nu met een tot kantoor verbouwde woning?

Betere doorstroming woningmarkt

De politiek zou met het verlaagde tarief een betere doorstroming op de woningmarkt hebben beoogd. Als panden niet als woningen worden gebruikt en van eigenaar wisselen, wordt aan deze doelstelling niet voldaan, zegt de Belastingdienst. De Hoge Raad volgt deze zienswijze niet omdat het verlaagde tarief ook geldt voor tweede huizen en recreatiewoningen. Dat draagt evenmin bij aan de doorstroom.


Wat kunt u hiermee?

Uitgangspunt? Met name in het MKB wordt nogal eens gebruikgemaakt van panden die zowel voor woning als voor kantoor kunnen worden gebruikt. Uitgangspunt is dat op panden die niet in zijn geheel zijn bestemd voor bewoning slechts 2% overdrachtsbelasting van toepassing is. Het gaat dan alleen om het deel dat voor particuliere bewoning is bestemd.

Dus?

Het is dus het gunstigst als het gehele pand een woonbestemming heeft. Gelet op de uitspraak van het Hof is daarbij van belang dat een pand wel kan worden aangepast tot kantoor, maar dat toch het lage tarief van 2% van toepassing blijft zolang de aard van het pand maar ‘woning’ blijft.

Hoe?

Is het met zeer beperkte aanpassingen mogelijk om het pand weer om te bouwen tot woning, ga dan niet akkoord met 6% overdrachtsbelasting.
Notaris en tarief? Spreek bij discussie over het tarief met de notaris af om te wachten op een naheffing óf in bezwaar te gaan tegen de aanslag gebaseerd op uw eigen, naar uw mening te hoge, aangifte.

Vragen?

Wenst u meer informatie? Neem contact op met ons kantoor en wij informeren u over de mogelijkheden.