Hieronder vindt u een interview met Janette Sybrandy een van onze “flex” specialisten. Daarin gaan we in op vragen m.b.t. haar activiteiten en waarom ze dit doet, maar ook wat ze vaak ziet misgaan en tot slot geeft ze nog een tip.

Welke activiteiten verricht je met Business Coaching?

Met Business Coaching help ik ondernemers en hun onderneming vooruit. Ik coach, ondersteun en begeleid ondernemers om succesvol een volgend ‘level’ te bereiken in zowel hun persoonlijke- als zakelijke ontwikkeling en doelstellingen. Dit gebeurt op het niveau van inhoud, vaardigheden alsook overtuigingen en denkpatronen. Business Coaching zorgt er voor dat prestaties en doelstellingen op lange termijn worden behaald en verankerd. Afhankelijk van de behoefte van de ondernemer wordt de nadruk gelegd op o.a. het vergroten van resultaten, vergroten van de kwaliteit in werk, leidinggeven, efficiënter werken, of bijvoorbeeld het vinden van balans in werk en privé. Deze ondernemers hebben vaak al een bestaande succesvolle business, maar ervaren hierin een knelpunt of belemmering.

Business Coaching helpt de ondernemer om ambitieuze resultaten te behalen en zijn/haar persoonlijke kracht bewust te ontwikkelen.

Je helpt ondernemers vooruit om naar een volgende ‘level’ te werken. Waarom doe je dit en wat is jouw ‘drive’ hierachter?

Mensen oprecht verder helpen is in mijn ogen het mooiste wat er is. Op mijn 26e was ik al eindverantwoordelijk voor een hotel. Naast het succesvol managen van de bedrijfsresultaten, kwaliteit van de service en het hotelproduct gaf ik leiding aan afdelingshoofden en medewerkers. Ik coachte en begeleidde de medewerkers en vond dat geweldig om te doen. Daarnaast heb ik tijdens mijn 11 jaar ervaring als docent bij Saxion Hospitality Business School duizenden studenten begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling en van kennis voorzien op diverse managementgebieden, zoals algemene managementvaardigheden, strategisch management, HRM, communicatie, klant- en gastgerichtheid.

Kennis delen en dan succesvol toegepast zien worden, dat vind ik super om te zien. Iedere keer als ik het enthousiasme zie van een ondernemer die zijn/haar doelen bereikt door tips die tijdens de coachingsgesprekken aan de orde zijn komen, dan is dat onbeschrijflijk. Dat geeft mij de energie en voldoening om dit werk met zeer veel plezier te doen.

Waar zie je dat het vaak misgaat bij (beginnende) ondernemers?

Eigenlijk is de leidraad in veel gevallen focus. Ondernemers werken vaak veel uren en heel hard, maar niet altijd even smart. Ondernemers zijn van nature creatief, dus altijd bezig met nieuwe concepten of nieuwe aanvullingen om in de toekomst meer omzet, tijd of klanten te realiseren.

Ze kijken eigenlijk continu naar de horizon en zijn die aan het najagen. Ze steken daardoor veel tijd in zaken die op dit moment, in het heden, geen meerwaarde leveren voor hun business. Dit zijn zaken die pas interessant worden op langere termijn of zelfs nooit een succes zullen worden. Zoek de juiste balans en optimaliseer de dingen die werken. Als dat staat, houd je vanzelf tijd over om je te richten op zaken waar je jouw creativiteit in kwijt kan.

Wanneer een ondernemer en/of bedrijf jou inhuurt, doe je zelf dan ook bepaalde inzichten op? En zo ja, kun je een voorbeeld noemen?

Eigenlijk altijd, door middel van een Business Health Check kijk ik op welk gebied ik complementair kan zijn aan de ondernemer en zijn/haar bedrijf. Mijn dienstverlening bestaat uit een maatwerk 1-op-1 coachingstraject. Hierbij is het van belang dat ik inzichtelijk heb op welk gebied ik de ondernemer inhoudelijk kan aanvullen met mijn expertise en krijg daardoor ook direct inzicht in de expertise die de ondernemer bezit waar ik dan op mijn beurt weer minder ervaring mee heb. Ik geloof daarin ook in een gelijkwaardige samenwerking op een wijze waarbij op een relatief korte termijn mooie resultaten worden geboekt.

Als je één TIP zou geven aan een (beginnend) ondernemer, welke tip is dat dan?
Één tip zal een uitdaging worden ben ik bang, er zijn er veel meer dan één….. maar goed, laat ik beginnen met de volgende tip: Vaar als ondernemer je eigen koers, denk na over je idealen, jouw visie voor jezelf en je bedrijf zowel op de korte als lange termijn. Focus je daarnaast op dingen die op korte termijn omzet opleveren. Omzet bepaalt uiteindelijk de levensvatbaarheid van je bedrijf. En mocht je een keer vrijblijvend willen ‘sparren’ of een Business Health Check laten afnemen, neem dan gerust contact met mij op.

IMG_8456

Janette Sybrandy